RAUDONIEJI IKRAI

RAUDONIEJI IKRAI

Raudonieji lašišų ikrai tarptautiniu mastu pripažintas delikatesas.

Ikrai malonaus ir lengvo skonio, maistingi ir naudingi. Yra daug būdų kaip patiekti šį delikatesą, tačiau pagrindinė taisyklė -  ikrai turėtų būti atvėsinti, net jei jie įsukti į karštus blynus! Raudonieji ikrai yra vienas maistingiausių maisto produktų, jie turi didelę maistinę vertę. 100 g juodųjų ikrų yra 280 kalorijų, o 100 g raudonųjų ikrų - 270 kalorijų. Palyginimui: tas pats kiekis vidutinio riebumo mėsos suteikia tik 120 kalorijų, o 100 g pieno, tik 70 kalorijų. Be to ikrai organizme labai lengvai pasisavinami. 

Taigi, raudonieji ikrai - nepakeičiamas delikatesas, kuris veikia žmogaus raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą, normalizuoja medžiagų apykaitą ir cukraus kiekį kraujyje bei reguliuoja cholesterolio apykaitą. Turtingas baltymais ir riebalais. Ikruose esantis lecitinas, neutralizuojantis kenksmingą cholesterolį.

    Vitaminai: E, D, B ir A grupė
    Fosforas
    Geležis
    Polinesočiosios riebiosios rūgštys Omega-3
ir Omega-6.
    Baltymai, suteikiantys visą aminorūgščių spektrą
    Jodas

Raudonieji ikrai išgaunami iš lašišinių žuvų

Šios žuvys paplitusios daugiausia Atlanto vandenyno šiaurėje prie Šiaurės Amerikos krantų, Baltijos bei Šiaurės jūrose, Tolimuosiuose Rytuose, Japonijos pakrantėse, pietvakariuose siekia Biskajos įlanką ir net Portugaliją.   



Lašiša - stambi žuvis. Kūno ilgis gali siekti 2metrus. Svoris - iki 70 kg (karališkoji lašiša, sibirinė lašiša arba taimenis). Gyvenimo trukmė- keletas metų, kai kurių rūšių atstovai gyvena ir 15m. Svorio ir amžiaus rekordai priklauso Sibirinei lašišai (Hucho taimen) arba Taimenis. Yra užregistruota 105kg ir 250metrų milžinė, amžius iki 50m. Tačiau vidutiniški pagaunamų lašišų matmenys yra kur kas mažesni – Dydis- 40-110 cm. ir 1,5-20 kg svoris.


Kalnuotų kraštų upėse lašišų neršyklos yra arti jūros. Bet ilgomis žemynų upėmis lašišos nukeliauja labai toli, į pačius aukštupius, ieškodamos tinkamo dugno neršyklai. Didžioji lašišų dalis gyvenime neršia tik kartą, po to jos žūva. Ypač tai charakteringa Ramiojo vandenyno lašišoms ( Keta, Kuprė, Nerka ir kt.). Na, o Atlanto lašišos ištvermingesnės-  po neršto žūva ne visos rūšys, kai kurios rūšys neršia iki 4 kartų, vienintelis užfiksuotas rekordas- 5m., bet tai greičiau išimtis, o ne taisyklė.


Po 2-3 metų gyvenimo jūroje (taigi, maždaug penktaisiais metais) lašišaitės jau būna stambios, lytiškai subrendusios žuvys, pasirengusios vykti į pirmąjį nerštą. Lašišų gyvemmas jūroje nėra visapusiškai išaiškintas. Yra žinoma, kad šios žuvys, ieškodamos maisto, labai toli keliauja. Pavyzdžiui, pačioje Baltijos šiaurėje paženklintos jaunos lašisos, ieškodamos maisto, nukeliauja net į pietinę šios jūros dalį, t. y. apie 1500 km. Tačiau nuostabiausia yra tai, kad neršti lašišos visada sugrįžta į tą pačią upę, kurioje jos išsirito iš ikrų.


Dėl mažo šios žuvies vislumo, trumpaamžiškumo ir  žmogaus veiklos (užtvankos, brakonieriavimas, užterštumas ir kt.) jos atsargos daugelyje Europos šalių jau seniai smarkiai sumažėjo.

Keletas lašišinių (Salmonidae) šeimos atstovų:

 


KETA (Oncorhynchus keta)


Ketos ikrai- patys skaniausi. Ikriukai kur kas didesni nei kuprės, ryškiai oranžinės spalvos. Plėvelė plona, elastinga.

 

 

 

KARALIŠKOJI LAŠIŠA (Oncorhynchus tshawytscha)

Karališkosios lašišos ikrai- Rusijoje nėra populiarūs.  Ikriukai stambūs, beveik kaip ketos, raudonai- oranžinės spalvos, švelnaus, sodraus skonio, karstelėję, apvalkalėlis plonas.

 

 

KUPRĖ (Oncorhynchus gorbuscha)

Kuprės ikrai-  tai patys geriausi ir populiariausi ikrai Rusijoje. Ikriukai vidutinio dydžio, oranžinės spalvos, aiškiai išreikštas jūros aromatas, šiek tiek karstelėję.

 

 

DIDŽIOJI LAŠIŠA (Oncorhynchus kisutch)

Didžiosios lašišos ikrai-  vadinami pačiais naudingiausiais, dėl unikalios vitaminų sudėties.  Ikriukai vidutinio dydžio, tamsiai oranžinės spalvos, aiškiai išreikštas kartumas, juntamas riebokas prieskonis.

 

 

 

NERKA (Oncorhynchus nerka)

 Nerkos ikrai-  Rusijoje nėra populiarūs, tačiau europoje mėgiami dėl savotiško, pikantiško skonio ir lengvo kartumo. Ikriukai smulkūs, sodriai raudonos spalvos.

 

UPĖTAKIS (Oncorhynchus mykiss)

Upėtakių ikrai-  paprastai naudojami kanape ar paprastiems sumuštiniams, ikriukai lipnūs ir gana sūrūs, vidutinio dydžio, rausvo ar auksinio atspalvio, ryškiai išreikštas aromatas.




Patikslinkite paiešką