RAUDONIEJI IKRAI

 

Raudonieji ikrai- vertingas, puikaus skonio produktas, pakankamai brangus, priskiriamas prie delikatesų.  

Raudonieji ikrai išgaunami iš lašišinių (Salmonidae) šeimos žuvų, tokių kaip: kuprė, keta, nerka, karališkoji lašiša, didžioji lašiša, vaivorykštinis upėtakis ir kt.

Šios žuvys paplitusios daugiausia Atlanto vandenyno šiaurėje prie Šiaurės Amerikos krantų, Baltijos, Šiaurės jūrose, Tolimuosiuose Rytuose, Japonijoje.

Jūrose lašišos subręsta per 2–4 metus, po to, kaip ir eršketiniai, vėlai rudenį migruoja neršti į gėlavandenes upes (dažniausiai į savo gimtąsias vietas), o išmetusios ikrus grįžta atgal. Per gyvenimą (8–9 metus) lašišinės žuvys neršia 2–6 kartus.


     RAUDONŲJŲ IKRŲ RŪŠYS

Raudonieji ikrai – tai lašišinių žuvų kiaušinėliai, pasūdyti ir konservuoti su konservantais. Be konservantų paruošiami tik pagal specialius užsakymus. Raudonieji ikrai ne mažiau maistingi ir skanūs nei juodieji, bet jie pigesni, kadangi lašišinių žuvų populiacija dar pakankamai gausi. Be to, šios žuvys sėkmingai veisiamos pramoniniu būdu Anglijoje, Norvegijoje ir kitose šalyse. 

Raudonieji ikrai nėra taip griežtai skirstomi pagal kilmę kaip juodieji.


Raudonieji ikrai turtingi:

Vitaminais: A, B, C, E, D ir PP.  

Mikroelementais:  J, Fe, Se. 

Nesočiosiomis riebiosiomis rūgštimis:  Omega-3 ir Omega-6.


RAUDONŲJŲ IKRŲ KLASIFIKACIJA

Iš kokių žuvų išgaunamos pagrindinės raudonųjų ikrų rūšys ir kokie jų skirtumai?


1.      



Kuprės (Oncorhynchus gorbuscha) ikrai-  tai patys geriausi ir populiariausi ikrai Rusijoje. Ikriukai vidutinio dydžio, oranžinės spalvos, aiškiai išreikštas jūros aromatas, šiek tiek karstelėję.


2.       

Ketos (Oncorhynchus keta) ikrai - patys skaniausi. Ikriukai kur kas didesni nei kuprės, ryškiai oranžinės spalvos. Plėvelė plona, elastinga.



3.      



Didžiosios lašišos (Oncorhynchus kisutch),  ikrai-  vadinami pačiais naudingiausiais, dėl unikalios vitaminų sudėties.  Ikriukai vidutinio dydžio, tamsiai oranžinės spalvos, aiškiai išreikštas kartumas, juntamas riebokas prieskonis.


4.      

Nerkos(Oncorhynchus nerka), ikrai-  Rusijoje nėra populiarūs, tačiau europoje mėgiami dėl savotiško, pikantiško skonio ir lengvo kartumo. Ikriukai smulkūs, sodriai raudonos spalvos.



5.     



Karališkosios lašišos(Oncorhynchus tshawytscha), ikrai- Rusijoje taip pat nėra populiarūs.  Ikriukai stambūs, beveik kaip ketos, raudonai- oranžinės spalvos, švelnaus, sodraus skonio, karstelėję, apvalkalėlis plonas.




6.      



Upėtakių (Oncorhynchus mykiss) ikrai-  paprastai naudojami knape ar paprastiems sumuštiniams, ikriukai lipnūs ir gana sūrūs, vidutinio dydžio, rausvo ar auksinio atspalvio, ryškiai išreikštas aromatas.



 Paraengta pagal : //f-journal.ru/ikra-sorta-vidy,klassifikaciya




Šioje kategorijoje nėra prekių.