1. Ikrai su austremis ir imbieriniu padažu
Ingredientai:
- Austrių............................................................10 vnt.
- Lašišos...........................................................70 g.
- Juodieji ikrai....................................................50 g.
- Imbiero............................................................2 šaukštai
- Česnako laiškų ar svogūno laiškų..................40 g.
- Baltojo vyno actas..........................................2 šaukštai
- Citrinos sulčių.................................................1 šaukštas
- Druskos..........................................................pagal skonį
- Pipirų..............................................................pagal skonį
- Alyvogių aliejaus............................................2 stiklinės
Sutarkuokite imbierą, išspauskite citrinos sultis iš pusės citrinos, supjaustykite svogūno arba česnako laiškus, įpilkite alyvuogių aliejaus, įpilkite acto, druskos, pipirų, išmaišykite. Perskirkite austres, supjaustykite lašišą. Ne ankščiau, o tik prieš patiekiant patiekalą į austres supilkite gautą padažą. Užberkite juoduosius ikrus ir supjaustytus česnako arba svogūno laiškus. Jeigu tokių neturite, įdėkite skiltelę česnako, o papuoškite su petražolėmis.
2. Keptos bulvytės su ikrais
Ingredientai:
- Šviežių, plona odele, mažų bulvyčių.................4 - 5vnt
- Lašišos ir eršketo ikrų.......................................100g
- Riebios grietinės...............................................100g
- Česnako...........................................................1 skiltelė
- Druska, pipirai, petražolės................................pagal skonį
Bulvytes gerai nuplauti , šiek tiek pasūdyti, įsukti į foliją ir kepti orkaitėje ~25min, 200 laipsnių temperatūroje. (galima kepti orkaitėje ir neįsukus į foliją, tuomet apšlakstome aliejumi ir kepame skardoje- bulvytės bus gražiai apskrudusios). Iškeptas bulvytes perpjauname išilgai, dedame į lėkštę. Tegu pravėsta. Į grietinę išspaudžiame česnako skiltelę, dedame susmulkintas petražoles, šiek tiek druskos, pipirų. Viską gerai išmaišome. Gautą grietinės padažą dedame ant bulvių puselių, gausiai puošiame ikrais.
3.Drebučiai su raudonaisiais ikrais
Ingredientai:
- Vidutinis svogūnas.......................................1vnt.
- Poro baltoji dalis...........................................1vnt.
- Putpelių kiaušiniai........................................10vnt.
- česnako skiltelė...........................................1vnt.
- Lauro lapas..................................................1vnt.
- Lašišos ikrai.................................................150g.
- Dorado žuvies..............................................800g.
- Želatinos milteliai.........................................45g.
- Kiaušinio baltymai........................................2vnt.
- Petražolės šaknis.........................................1vnt.
- Žirneliai kvapiųjų pipirų................................4vnt.
- Ledukų kubeliai............................................5-6vnt.
- Citrina...........................................................1vnt.
- Druska..........................................................pagal skonį
- Baltasis pipiras.............................................pagal skonį
- Krapų šakelės...............................................pagal skonį
Doradą išvalyti ir gerai nuplauti. Išimti kaulus ir paruošti file, atidžiai išrinkti ašakas. File supjaustyti 1,5cm. pločio juostelėmis. Sudėti į lėkštutę taip, kad odelė būtų apačioje ir dėti į šaldytuvą. Toliau virsime sultinį. Į puodą dedame žuvies galvas, nugarkaulį ir uodegas, užpilame vandeniu (2 litrai) ir užverdame. Nugraibome putas. Svogūną, česnaką, petražolės šaknį ir porą nuvlome ir stambiai supjaustome. Paruoštas daržoves dedame į verdantį sultinį, įberiame druskos ir pipirus. Verdame ant silpnos ugnies apie 30min. Likus 10min iki virimo pabaigos įmetame lauro lapą. Tuomet sultinį perkošiame į švarų puodą ir vėl pastatome ant ugnies. Į sultnį sudedame dorados gabalėlius ir nugriebiant putas, verdame dar 6min. Išvirusius file gabalėlius kiaurasamčiu išimame ir dedame į lėkštutę, kad atvėstų. Išplakame baltymus su ledukais tada supilame į sultinį ir užverdame. Užvirus nuimame nuo ugnies ir perkošiame per tankią marlę. Putpelių kiaušinius išvirti. Citriną supjaustyti plonais griežinėliais ir padalinti į 4 dalis. Krapus išskirstyti mažomis šakelėmis. Želatiną supilti į šiltą sultinį ir maišyti, kol visiškai ištirps. Į 10 nedidelių stiklinių indelių dėdame raudonųjų ikrų, tada dorado file gabalėlius, pusiau perpjautus putpelių kiaušinius, citrinos gabalėlius ir krapo šakelę. Atsargiai užpilti sultiniu su želatina. Kai šiek tiek atvės, dedame į šaldytuvą ir laikome 3val- 4val ar per naktį. Prieš patiekiant indelius apverčiame ant lentelės, apklojame karštu rankšluosčiu, po to atsargiai indelius nuimame ir jau galima serviruoti į lėkštes.
4. Sūdyti Lydekos ikrai
Ingredientai:
· Vienos ar kelių lydekaičių ikrų,
· Verdančio vandens,
· Druskos pagal skonį.