ĮVAIRŪS IKRŲ PATIEKALAI

1. Ikrai su austremis ir imbieriniu padažu

Ingredientai:

 

 

 

 

  • Austrių............................................................10 vnt.
  • Lašišos...........................................................70 g.
  • Juodieji ikrai....................................................50 g.
  • Imbiero............................................................2 šaukštai
  • Česnako laiškų ar svogūno laiškų..................40 g.
  • Baltojo vyno actas..........................................2 šaukštai
  • Citrinos sulčių.................................................1 šaukštas
  • Druskos..........................................................pagal skonį
  • Pipirų..............................................................pagal skonį
  • Alyvogių aliejaus............................................2 stiklinės

 

Sutarkuokite imbierą, išspauskite citrinos sultis iš pusės citrinos, supjaustykite svogūno arba česnako laiškus, įpilkite alyvuogių aliejaus, įpilkite acto, druskos, pipirų, išmaišykite. Perskirkite austres, supjaustykite lašišą. Ne ankščiau, o tik prieš patiekiant patiekalą į austres supilkite gautą padažą. Užberkite juoduosius ikrus ir supjaustytus česnako arba svogūno laiškus. Jeigu tokių neturite, įdėkite skiltelę česnako, o papuoškite su petražolėmis. 

 

 

 

 

2. Keptos bulvytės su ikrais

Ingredientai:

 

 

  • Šviežių, plona odele, mažų bulvyčių.................4 - 5vnt
  • Lašišos ir eršketo ikrų.......................................100g 
  • Riebios grietinės...............................................100g 
  • Česnako...........................................................1 skiltelė
  • Druska, pipirai, petražolės................................pagal skonį

 

 

Bulvytes gerai nuplauti , šiek tiek pasūdyti, įsukti į foliją ir kepti orkaitėje ~25min, 200 laipsnių temperatūroje. (galima kepti orkaitėje ir neįsukus į foliją, tuomet apšlakstome aliejumi ir kepame skardoje-  bulvytės bus gražiai apskrudusios). Iškeptas bulvytes perpjauname išilgai, dedame į lėkštę. Tegu pravėsta. Į grietinę išspaudžiame česnako skiltelę, dedame susmulkintas petražoles, šiek tiek druskos, pipirų. Viską gerai išmaišome. Gautą grietinės padažą dedame ant  bulvių puselių, gausiai puošiame ikrais.

 

 

 

3.Drebučiai su raudonaisiais ikrais

 

Ingredientai:

 

 

  • Vidutinis svogūnas.......................................1vnt.
  • Poro baltoji dalis...........................................1vnt.
  • Putpelių kiaušiniai........................................10vnt.
  • česnako skiltelė...........................................1vnt.
  • Lauro lapas..................................................1vnt.
  • Lašišos ikrai.................................................150g.
  • Dorado žuvies..............................................800g.
  • Želatinos milteliai.........................................45g.
  • Kiaušinio baltymai........................................2vnt.
  • Petražolės šaknis.........................................1vnt.
  • Žirneliai kvapiųjų pipirų................................4vnt.
  • Ledukų kubeliai............................................5-6vnt.
  • Citrina...........................................................1vnt.
  • Druska..........................................................pagal skonį
  • Baltasis pipiras.............................................pagal skonį
  • Krapų šakelės...............................................pagal skonį

 

 

Doradą išvalyti ir gerai nuplauti. Išimti kaulus ir paruošti file, atidžiai išrinkti ašakas. File supjaustyti 1,5cm. pločio juostelėmis. Sudėti į lėkštutę taip, kad odelė būtų apačioje ir dėti į šaldytuvą. Toliau virsime sultinį. Į puodą dedame žuvies galvas, nugarkaulį ir uodegas, užpilame vandeniu (2 litrai) ir užverdame. Nugraibome putas. Svogūną, česnaką, petražolės šaknį ir porą nuvlome ir stambiai supjaustome. Paruoštas daržoves dedame į verdantį sultinį, įberiame druskos ir pipirus. Verdame ant silpnos ugnies apie 30min. Likus 10min iki virimo pabaigos įmetame lauro lapą. Tuomet sultinį perkošiame į švarų puodą ir vėl pastatome ant ugnies. Į sultnį sudedame dorados gabalėlius ir nugriebiant putas, verdame dar 6min. Išvirusius file gabalėlius kiaurasamčiu išimame ir dedame į lėkštutę, kad atvėstų. Išplakame baltymus su ledukais tada supilame į sultinį ir užverdame. Užvirus nuimame nuo ugnies ir perkošiame per tankią marlę. Putpelių kiaušinius išvirti. Citriną supjaustyti plonais griežinėliais ir padalinti į 4 dalis. Krapus išskirstyti mažomis šakelėmis. Želatiną supilti į šiltą sultinį ir maišyti, kol visiškai ištirps. Į 10 nedidelių stiklinių indelių dėdame raudonųjų ikrų, tada dorado file gabalėlius, pusiau perpjautus putpelių kiaušinius, citrinos gabalėlius ir krapo šakelę. Atsargiai užpilti sultiniu su želatina. Kai šiek tiek atvės, dedame į šaldytuvą ir laikome 3val- 4val ar per naktį. Prieš patiekiant indelius apverčiame ant lentelės, apklojame karštu rankšluosčiu, po to atsargiai indelius nuimame ir jau galima serviruoti į lėkštes.

 

 
 
 
 

 

4. Sūdyti Lydekos ikrai

 

 

 

Ingredientai: 

 

 

·         Vienos ar kelių lydekaičių ikrų, 

 

·         Verdančio vandens,

 

·         Druskos pagal skonį.

 

 

 

Pradėsime nuo to, kad nuo ikrų plėvelės galime nenuimti. Dedame ikrus į indą, užpilame verdančiu vandeniu. Jeigu ikrai kvepia dumblu, karštas vanduo puikiai panaikins šį nemalonų kvapą. Be to žus mikrobai.

 

Toliau.

 

Imame mikserį ir gerai išplakame, visa plėvelė lieka ant mikserio šluotelės, o ikriukai lieka sveiki. Nupilame vandenį, tuo pačiu pašaliname visus nešvarumus, kurie išplaukia į vandens paviršių. Po to keletą kartų perplauname ikrus šaltu vandeniu vis nupildami paviršinį vandenį, taip pašaliname mažus plėvelės gabalėlius, kurie atsiranda vandens paviršiuje. Perplauti reikia 10-15 kartų.

 

Nupilame vandenį ir matome, kad ikriukai tapo panašūs į soros kruopas ir savo spalva ir dydžiu. Supilame ikrus ant marlės ir paliekame, kad nubėgtų vanduo. Po 20min ikrus dedame į puodą ir sūdome smulkia druska (be jodo) pagal skonį. Patys skaniausi ikrai- mažai sūdyti, bet jie nagali ilgai laikytis. Todėl geriausia ikrus padalinti pusiau. Vienus pasūdyti negausiai- greitam vartojimui. Kitus pasūdyti didesniu druskos kiekiu- ilgesniam vartojimui. Pasūdome, gerai išmaišome šaukštu. Ikriukai tarsi „užputoja“.

 

Palaipsniui ikrai tampa skaidrūs- gražios gintarinės spalvos. Dedame ikrus į šaldytuvą 5-6valandoms, o tada jau galime drąsiai vartoti.

 

Tai klasikinis receptas, bet kaip visuomet galime kiek pafantazuoti. Pavyzdžiui daugelis ne tik sūdo ikrus, bet ir prideda pipirų ir netgi šiek tiek cukraus.

 

Be to, kai ikrus pasūdome, galima pridėti sviesto, įpjaustyti krapų ir atsargiai išmaišyti mikseriu. Tokį ikrų faršą tepti ant paskrudinto skrebučio. Tikrai skanu.