JUODŲJŲ
IKRŲ RŪŠYS
Juodieji
ikrai gaunami iš eršketinių žuvų.
Pirma vieta. Tai stambūs, 2,5–3,5 mm skersmens, tamsūs ar
sidabrinio atspalvio pilki didžiųjų eršketų ikrai. Jie fasuojami į
indelius su mėlynais dangteliais, išsiskiria aiškiu skoniu, neturi specifinio
kvapo, yra labai brangūs ir užima ne daugiau kaip 5 proc. pasaulinės rinkos.
Antra vieta priklauso
šiek tiek mažesniems, stipresnio kvapo eršketų ikrams. Kiaušinėlių skersmuo – 1
mm, o atspalviai bronziniai: gelsvi, žalsvi, rusvi. Šie ikrai parduodami
indeliuose su geltonais dangteliais, jie sudaro apie 63 proc. rinkos.
Trečioji juodųjų ikrų
rūšis – žvaigždėtųjų eršketų ikrai. Jie tamsiausi (dėl pigmento melanino),
smulkiausi ir kietesni, itin ryškaus specifinio skonio bei aromato. Fasuojami į
indelius raudonais dangteliais.
Grand prix neabejotinai prikluso legendiams albinosų ikrams...Iš didžiųjų
eršketų albinosų (gimstančių dėl gamtoje įvykusios genetinės mutacijos) gaunami
ikrai laikomi ypatingais – šiais laikais jie jau tapo mistiniais. Tai auksinio
atspalvio geltonos arba gintaro spalvos grūdeliai, vadinami Almaz, Golden
Caviar. Šio ypač reto, į oficialią rinką net nepatenkančio delikateso 100 g
kainuoja apie 2 500–3 000 JAV dolerių. Irane tokie ikrai fasuojami į auksinius
indelius. Manoma, kad per metus jų surenkama tik apie 10 kg.
JAV ir
Europoje ikrai klasifikuojami kitaip nei Rusijoje. Ten vadinamojo juodojo
delikateso kokybė vertinama pagal žuvų, iš kurių ikrai gauti, amžių. 15–20 metų
eršketų ikrai vadinami karališkaisiais, jie tamsiausi, 45 metų – klasikiniai
pilki Rogen ossetra, ne mažiau kaip 85 metų žuvų auksinių atspalvių ikrai
laikomi imperatoriškaisiais (Imperial). Visada vertinama, iš kokios
pasaulio vietos kilusios žuvys, dažnai atliekamos net DNR ekspertizės, kadangi
amerikietiškų, iranietiškų ir rusiškų eršketų ikrų spalva ir skonis skiriasi.
JAV ir Prancūzijoje labai saugomasi suklastotų nekokybiškų produktų, todėl tik
eršketų ikrai gali būti ženklinami žodžiu Caviar, o visų kitų ikrų kilmė bei
žuvų rūšis privalo būti nurodyta pakuotės etiketėje. Dažnai neaišku, kaip
vertinti gamtoje augančių žuvų amžių, todėl egzistuoja nemažai „ikrų namų“ bei
ekspertų, kurie klesti vertindami juodąjį eršketų auksą Pasaulyje
juoduosius ikrus taip pat tiekia Iranas bei kitos šalys – JAV, Kanada,
Prancūzija, nors pastarosios gana dažnai tik perfasuoja gautą žaliavą, kadangi
Rusijos eršketų juodieji ikrai vertinami labiausiai. Irane pagal
valstybinės religijos islamo nuostatus ikrai buvo laikomi nekošeriniu maistu
kaip ir kiauliena, prie kurios padorus musulmonas negali nė prisiliesti, o tuo
labiau valgyti. Tačiau kai pakvimpa gerais pinigais, keičiami ir religiniai
postulatai – apie 1980 m. Irano religiniai vadovai išleido specialų nurodymą
leisti žvejoti eršketines žuvis, išgauti juoduosius ikrus ir parduodant juos
užsienio valstybėms papildyti šalies biudžetą. Prekyba šiuo delikatesu
monopolizuota, o už brakonieriavimą skiriamos mirties bausmės.
RAUDONŲJŲ
IKRŲ RŪŠYS
Raudonieji
ikrai gaunami iš lašišinių žuvų.
Raudonieji
ikrai – tai lašišinių žuvų kiaušinėliai, pasūdyti ir konservuoti su
konservantais. Be konservantų paruošiami tik pagal specialius užsakymus.
Raudonieji ikrai ne mažiau maistingi ir skanūs nei juodieji, bet jie pigesni,
kadangi lašišinių žuvų populiacija dar pakankamai gausi. Be to, šios žuvys
sėkmingai veisiamos pramoniniu būdu Anglijoje, Norvegijoje ir kitose
šalyse. Raudonieji ikrai nėra taip griežtai skirstomi pagal kilmę kaip
juodieji.
Stambiausi
yra oranžiniai su raudonu atspalviu ketų, ne tokie vertingi –
šviesiai oranžinės spalvos kuprių ikrai. Raudonųjų
lašišų ikrų skonis specifinis, jie tamsiai raudoni ir labiau vertinami
Europoje.
JUODŲJŲ
IKRŲ RŪŠYS
Juodieji
ikrai gaunami iš eršketinių žuvų.
Pirma vieta. Tai stambūs, 2,5–3,5 mm skersmens, tamsūs ar
sidabrinio atspalvio pilki didžiųjų eršketų ikrai. Jie fasuojami į
indelius su mėlynais dangteliais, išsiskiria aiškiu skoniu, neturi specifinio
kvapo, yra labai brangūs ir užima ne daugiau kaip 5 proc. pasaulinės rinkos.
Antra vieta priklauso
šiek tiek mažesniems, stipresnio kvapo eršketų ikrams. Kiaušinėlių skersmuo – 1
mm, o atspalviai bronziniai: gelsvi, žalsvi, rusvi. Šie ikrai parduodami
indeliuose su geltonais dangteliais, jie sudaro apie 63 proc. rinkos.
Trečioji juodųjų ikrų
rūšis – žvaigždėtųjų eršketų ikrai. Jie tamsiausi (dėl pigmento melanino),
smulkiausi ir kietesni, itin ryškaus specifinio skonio bei aromato. Fasuojami į
indelius raudonais dangteliais.
Grand prix neabejotinai prikluso legendiams albinosų ikrams...Iš didžiųjų
eršketų albinosų (gimstančių dėl gamtoje įvykusios genetinės mutacijos) gaunami
ikrai laikomi ypatingais – šiais laikais jie jau tapo mistiniais. Tai auksinio
atspalvio geltonos arba gintaro spalvos grūdeliai, vadinami Almaz, Golden
Caviar. Šio ypač reto, į oficialią rinką net nepatenkančio delikateso 100 g
kainuoja apie 2 500–3 000 JAV dolerių. Irane tokie ikrai fasuojami į auksinius
indelius. Manoma, kad per metus jų surenkama tik apie 10 kg.
JAV ir
Europoje ikrai klasifikuojami kitaip nei Rusijoje. Ten vadinamojo juodojo
delikateso kokybė vertinama pagal žuvų, iš kurių ikrai gauti, amžių. 15–20 metų
eršketų ikrai vadinami karališkaisiais, jie tamsiausi, 45 metų – klasikiniai
pilki Rogen ossetra, ne mažiau kaip 85 metų žuvų auksinių atspalvių ikrai
laikomi imperatoriškaisiais (Imperial). Visada vertinama, iš kokios
pasaulio vietos kilusios žuvys, dažnai atliekamos net DNR ekspertizės, kadangi
amerikietiškų, iranietiškų ir rusiškų eršketų ikrų spalva ir skonis skiriasi.
JAV ir Prancūzijoje labai saugomasi suklastotų nekokybiškų produktų, todėl tik
eršketų ikrai gali būti ženklinami žodžiu Caviar, o visų kitų ikrų kilmė bei
žuvų rūšis privalo būti nurodyta pakuotės etiketėje. Dažnai neaišku, kaip
vertinti gamtoje augančių žuvų amžių, todėl egzistuoja nemažai „ikrų namų“ bei
ekspertų, kurie klesti vertindami juodąjį eršketų auksą Pasaulyje
juoduosius ikrus taip pat tiekia Iranas bei kitos šalys – JAV, Kanada,
Prancūzija, nors pastarosios gana dažnai tik perfasuoja gautą žaliavą, kadangi
Rusijos eršketų juodieji ikrai vertinami labiausiai. Irane pagal
valstybinės religijos islamo nuostatus ikrai buvo laikomi nekošeriniu maistu
kaip ir kiauliena, prie kurios padorus musulmonas negali nė prisiliesti, o tuo
labiau valgyti. Tačiau kai pakvimpa gerais pinigais, keičiami ir religiniai
postulatai – apie 1980 m. Irano religiniai vadovai išleido specialų nurodymą
leisti žvejoti eršketines žuvis, išgauti juoduosius ikrus ir parduodant juos
užsienio valstybėms papildyti šalies biudžetą. Prekyba šiuo delikatesu
monopolizuota, o už brakonieriavimą skiriamos mirties bausmės.
RAUDONŲJŲ
IKRŲ RŪŠYS
Raudonieji
ikrai gaunami iš lašišinių žuvų.
Raudonieji
ikrai – tai lašišinių žuvų kiaušinėliai, pasūdyti ir konservuoti su
konservantais. Be konservantų paruošiami tik pagal specialius užsakymus.
Raudonieji ikrai ne mažiau maistingi ir skanūs nei juodieji, bet jie pigesni,
kadangi lašišinių žuvų populiacija dar pakankamai gausi. Be to, šios žuvys
sėkmingai veisiamos pramoniniu būdu Anglijoje, Norvegijoje ir kitose
šalyse. Raudonieji ikrai nėra taip griežtai skirstomi pagal kilmę kaip
juodieji.
Stambiausi
yra oranžiniai su raudonu atspalviu ketų, ne tokie vertingi –
šviesiai oranžinės spalvos kuprių ikrai. Raudonųjų
lašišų ikrų skonis specifinis, jie tamsiai raudoni ir labiau vertinami
Europoje.
Šioje kategorijoje nėra prekių.