IKRŲ GAMYBOS TECHNOLOGIJOS IR PERDIRBIMO BŪDAI
Žuvys neršto metu gaudomos tinklais. Kokybiški ikrai išgaunami tik iš
gyvų žuvų, nedelsiant juos sūdant. Jei ikrai išimami iš negyvų ar šaldytų žuvų,
jų apvalkalėliai praranda elastingumą ir trūksta net truputį pažeidus.
Todėl dauguma perdirbimo įmonių pastatytos šalia vandens telkinių,
kuriuose žvejojama, turi nuosavus laivynus.
Dėl juodųjų ikrų eršketai daugiausia gaudomi Kaspijos jūros pakrantėse, kur
įteka Volga. Žvejojama tik keletą pavasario ir rudens savaičių. Kitose vietose
sužvejotų žuvų ikrai yra riebūs arba jų apvalkalėliai neelastingi. Anksčiau
ikrai būdavo išimami prapjaunant žuvies pilvą ir taip ją numarinant, dabar –
nuskausminama ir pašalinus ikrus pjūvis užsiuvamas, o žuvis paleidžiama atgal į
vandenį. Sakoma, kad kai kurie eršketai pergyvena kelias dešimtis tokių Cezario
pjūvių.
Vėliau ikrai rūšiuojami sijojant, perplaunami virintu vandeniu, įvertinami
kokybiškai bei perdirbami pagal numatytą prekinį gaminio tipą. Ir
raudonuosius, ir juoduosius ikrus perdirbti reikia paruošti per 4–5 val.,
laikant 0 ºC temperatūroje.
Pagal perdirbimo būdą skiriamos keturios ikrų rūšys:
1. Grūdėtieji ikrai. Paruošta
žaliava sausai sūdoma apie 3 min., sūrymas nutekinamas ir ikrai uždaromi
indeliuose. Galioja 2–2,5 mėnesio. Įvertinus skonį, kvapą, konsistenciją,
dydžio ir spalvos vienodumą juodieji grūdėtieji ikrai skirstomi į tris rūšis:
aukščiausią, pirmą ir antrą, taip pat gali būti papildomai ženklinami pagal
spalvą. Iš raudonų ikrų gaminami tik grūdėtieji, kurie skirstomi į pirmą
ir antrą rūšį. Pirmos rūšies
raudonieji grūdėtieji ikrai išgaunami iš tos pačios rūšies žuvų, yra malonaus
aromato, grūdeliai sveiki, birūs. Antros
rūšies ikriukai gali būti silpni, dalinai susprogę. Jiems būdingas ne
daugiau kaip 8 proc. druskingumas, klampumas, silpnas kartumas ir rūgštesnis
kvapas.
2. Pasterizuoti ikrai. Indeliai
su grūdėtaisiais ikrais kaitinami 60–65 ºC temperatūros vandens voniose,
atšaldomi. Galioja 8–10 mėnesių. Pasterizuoti ikrai į rūšis neskirstomi,
grūdelių dydis ir spalva gali skirtis.
3. Slėgtiniai ikrai. Sūdoma
druskos tirpalu 40–45 ºC temperatūroje. Spalva ir dydis neturi reikšmės, gali
būti maišomi skirtingų žuvų ikrai. Supresavus gauta vienalytė tanki ikrų masė
fasuojama. Galioja aštuonis mėnesius.
4. Plėveliniai ikrai. Gaminys
ruošiamas iš nesubrendusių arba perbrendusių, vienas nuo kito neatsiskiriančių
ikrų ir jų plėvelių smulkinant ir sūdant. Dažnai gaunama vandeninga, tepli ikrų
masė, išlieka tik skonis. Galioja iki mėnesio. Gaminant grūdėtuosius ikrus
naudojami tik visiškai subrendę, tvirti, tamprūs, vienodo dydžio ir spalvos
grūdeliai, kurie turi būti nesulipę, žvilgantys, nepavandeniję, nesubliūškę, be
druskingų gabaliukų. Jei lašišinių žuvų raudonieji ikrai blyškūs ar
geltoni, reiškia, kad jie peraugę, nekokybiški. Grūdelių masė turi nesiūbuoti
indelyje nuo vieno krašto prie kito, o sugulti be oro tarpų, tačiau
nesulipti. Paprastai kokybiškuose ikrų gaminiuose druskos kiekis svyruoja
nuo 3,5 iki 5 proc., tirpalas gali būti išlaikomas iki 10 parų, antiseptikų ne
daugiau kaip 0,6 proc.
Šioje kategorijoje nėra prekių.